Opis projekta
V gozdovih Kostela nas je pričakala Kamnita hiša, utrujena, obrabljena, zaraščena, ampak tako živa v duši. Služila je dobro in dolgo, z nekaj ponesrečenimi poskusi prenove. Rojstna hiša z ogromno čustveno vrednostjo. Začutili smo jo in počasi je pripovedovala svoje skrivnosti. Nastala je prenova naravnost iz srca v njeno kamnito srce.
Stranka
Zasebna
Projektivna ekipa
Zoor
Fotografije
Zoor
Leto projektiranja
2019
Leto izdelave
2021
Status
Izvedeno

Vitrina po meri

Kuhinja se delno skrije za delom tapete ob vhodu v prostor, sicer pa v svoji bleščavi medenini kliče k otoku. Hladilna vitrina z mamljivimi sveže pripravljenimi obroki vabi k obedu za organsko leseno mizo na divji kamniti nogi.
Drevesni nosilec
Vhodna vrata v hišo se obnovi in v celoti ohrani. Predelni zid levo od vhoda, ki ločuje kopalnico, dnevno toaleto in sobo od bivalnega prostora, se ohrani, druga dva zidova, ki sta prej uokvirjala dodatno sobo, pa se nadomestita z drevesnim nosilcem.
Kopalnica in toaleta v pritličju
V mansardi se ustvari majhna a udobna suita s kopalnico, ki se po potrebi navidezno razširi še na galerijo, v bralno-počivalni del.
Ko se povzpnemo v zgornje nadstropje
Vzpon na galerijo
V galerijo vodijo račje knjižne stopnice. Iz zgornjega nadstropja se nam tako pogled kot pot prek steklenih tal ter pohodnega ozelenjenga nadstreška nadaljuje na travnati hrib.
Skrinja spominov
Skrinja spominov - zakladov, simbolično postavljena na sam vrh stopnic, je zgrajena iz avtohtonih vrst lesa. Njen oklep v prepletenem vibrirajočem vzorcu mimikira masivna varovalna grajska vrata, vendar jo preveva prijetna sladkost. Svojo sestavo je namreč črpala iz lastnikove priljubljene jedi - jabolčnega štrudlja. Hrast ga testeno ovija, jablana daje sočnost, javor rebraš sladkost in oreh žlahtne poudarke. Stabilno stoji na štirih zlatih kroglah, najpomembnejših ljudeh lastnika. Odklepa jo en ključ. V sebi skriva kostelsko srce.
Kamin je srce hiše
Strop se nad ločno določenim delom odpre ter tako ustvari odprto galerijo, ki na ogled postavi originalno leseno konstrukcijo hiše.

V zračni del hiše se centralno umesti kamin, ki ponazarja srce hiše, okoli njega pa se mehko razporedi oblo oblikovane sedalne površine, skladnih proporcev.

Suita v mansardi
V mansardi se ustvari majhna a udobna suita s kopalnico, ki se po potrebi navidezno razširi še na galerijo, v bralno-počivalni del.
Kopalnica v mansardi
V mansardi se ustvari majhna a udobna suita s kopalnico, ki se po potrebi navidezno razširi še na galerijo, v bralno-počivalni del.
V osrčju narave
Popolna je, nenavadna, vabi v svoje prostore, kjer je splet popolne narave, vseh doživetij časa, nežnih gozdnih vil in Kostelskega vraga ter skoraj nezemeljskega miru.
Vetrolov
Prek jelenovega rogovja in debla lokalne breze nas hiše povabi v svoje središče.
Vhod in nadstrešek
Hiša svoje gabarite ohrani v celoti. Nadstrešek nad vhodom se nadomesti s steklenim vetrolovom, kjer je prostor tudi za shranjevanje vrtnih blazin ter garderobo.
Prej / Potem

You are kindly invited to view our other projects!

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram